tarta jabłkowo - budyniowa




Potrzebujemy :

szklankę mąki
szklankę cukru
szczyptę soli
4 jajka
12 dag masła
80 dag jabłek
2 łyżki soku z cytryny
250ml śmietany kremówki
2 torebki budyniu waniliowego
cukier puder
wiórki kokosowe






Mąkę przesiewamy, dodajemy pół szklanki cukru, szczyptę soli, 1 jajko, rozdrobnione masło i 2 łyżki zimnej wody. Zagniatamy na jednolite ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.



Jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki. ( nie ścieramy! ). Skrapiamy je sokiem z cytryny.



Śmietanę kremówkę mieszamy mikserem z pozostałym cukrem ( pół szklanki ), 3 jajkami i budyniami waniliowymi.



Schłodzone ciasto przekładamy do natłuszczonej formy.



Jabłka układamy na spodzie ciasta.



Warstwę jabłek równomiernie polewamy przygotowaną mieszanką ze śmietany, cukru, jajek i budyniu.





Wstawiamy do wcześniej nagrzanego do temperatury 150 stopni piekarnika. Pieczemy 50 minut. W połowie pieczenia posypujemy całość wiórkami kokosowymi.



Upieczoną tartę studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Gotowe!

Smacznego!






Podobne wpisy

3 komentarze